آیا همه دانشمندان خدانشناسند؟
ادامه پاسخ بالا?????
2. آیا همه دانشمندان طبیعی خدانـشناسند؟
برخلاف آنچه بعضی تصور میکنند اکثر دانشمندانی که در علوم طبیعی صاحب نظرند نه تنها خدانـشناس نیستند بلکه در صفوف اول موحدین و خداپرستان جای دارند (منظور در اینجا قبول اصل «توحید» است؛ کار به قبول دستورات و تعالیم مذهبی نداریم) و پاره ای عبارات از آنها نقل شده که عالیترین مفاهیم توحید را منعکس میسازد. اینک به چند نمونه آن اشاره میشود:
«ویلیام هرشل» که از بزرگان علماء هیئت است میگوید: «هرقدر دائره علم وسیعتر میگردد براهین دندانشکن و قویتری برای وجود خداوند ازلی و ابدی به دست میآید! در واقع علماء زمینشناسی و ریاضیدانها و دانشمندان فلکی و طبیعیدانها دست به دست هم داده اند که کاخ علم -یعنی کاخ عظمت خدا- را محکم برپا سازند»!
«مونت نل» یکی دیگر از دانشمندان بزرگ امروز میگوید: «اهمیّت علوم طبیعی تنها از این نظر نیست که عقل ما را سیر می کند [و به احتیاجات ما پاسخ می گوید] بلکه اهمیت بیشتر آن از این جهت است که عقل ما را به اندازه ای بالا میبرد که عظمت خدا را درک میکنیم و ما را با احساسات اعجاب و اجلال ذات او زینت میدهد»!
«کارل لینه» یکی از طبیعیدانهای معروف که در موضوع ساختمان نباتات کشفیات و تحقیقات قابل توجهی دارد، میگوید: «خدای جاودانی، خدای ازلی و بزرگ، باخبر از آشکار و نهان و قادر متعال از مقابل چشمان من عبور کرده است! من نتوانستم او را در مقابل خود ببینم ولی پرتو عظمت و قدرت او بر صفحهء روحم تابید و منعکس گردید؛ و در نتیجه این انعکاس روح مرا در بهت و تعجب و حیرت انداخته بود؛ من اثر او را در تمام مخلوقات و موجودات مشاهده نمودم و در تمام این موجودات و مخلوقات، حتی در کوچکترین آنها، در آن موجوداتی که ابدا به چشم دیده نمیشوند چه قدرت و قوتی به کار رفته بود!؟… چه عقلی!؟… چه کمال غیرقابل توصیفی در آنها دیده میشد!؟ …».
«نیوتن» دانشمند معروف طبیعی و مبتکر «قانون جاذبهء عمومی» کلمات مفصلی در این قسمت دارد که ضمن آن میگوید: «ما با مطالعه گوش میفهمیم که سازنده آن، قوانین مربوط به صورت را کاملا میدانسته و سازنده چشم تمام قوانین پیچیده مربوط به نور را میدانسته و از مطالعهء نظم افلاک پی به آن حقیقت بزرگی که آنها را طبق نظم مخصوص ادراه میکند میبریم».
این نمونه مختصری است از آنچه از دانشمندان طبیعی درباره مبدء بزرگ جهان هستی نقل شده است.