چرا خدا شیطان را به جان ما انداخته؟؟
?شماره شبهه: ۴۳۰۳
? متن شبهه:
چرا خدا ،شیطان را به جان ما انداخته که مارا فریب بده به جایی این همه پیامبر فرستاده مارا به راه راست هدايت کنه شیطان را نمیافرید
? پاسخ شبهه:
1⃣ خداوند متعال #شیطان را بر کسی مسلط نکرده بلکه در قرآن کریم به صراحت فرموده است:
«… إِنَّ كَيْدَ الشَّيْطَانِ كَانَ ضَعِيفًا» (آیه شریفه ۷۶ سوره مبارکه نساء)
اصلا خود شیطان میگوید:
«وَقَالَ الشَّيْطَانُ لَمَّا قُضِيَ الْأَمْرُ إِنَّ اللَّهَ وَعَدَكُمْ وَعْدَ الْحَقِّ وَوَعَدْتُكُمْ فَأَخْلَفْتُكُمْ ۖ وَمَا كَانَ لِيَ عَلَيْكُمْ مِنْ سُلْطَانٍ إِلَّا أَنْ دَعَوْتُكُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ لِي ۖ فَلَا تَلُومُونِي وَلُومُوا أَنْفُسَكُمْ ۖ مَا أَنَا بِمُصْرِخِكُمْ وَمَا أَنْتُمْ بِمُصْرِخِيَّ ۖ إِنِّي كَفَرْتُ بِمَا أَشْرَكْتُمُونِ مِنْ قَبْلُ ۗ إِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ»
(و شیطان [در قیامت] هنگامی که کار [محاسبه بندگان] پایان یافته [به پیروانش] می گوید: یقیناً خدا [نسبت به برپایی قیامت، حساب بندگان، پاداش و عذاب] به شما وعده حق داد، و من به شما وعده دادم [که آنچه خدا وعده داده، دروغ است، ولی می بینید که وعده خدا تحقّق یافت] و [من] در وعده ام نسبت به شما وفا نکردم، مرا بر شما هیچ غلبه و تسلّطی نبود، فقط شما را دعوت کردم [به دعوتی دروغ و بی پایه] و شما هم [بدون اندیشه و دقت دعوتم را] پذیرفتید، پس سرزنشم نکنید، بلکه خود را سرزنش کنید، نه من فریادرس شمایم، و نه شما فریادرس من، بی تردید من نسبت به شرکورزی شما که در دنیا درباره من داشتید [که اطاعت از من را هم چون اطاعت خدا قرار دادید] بیزار و منکرم؛ یقیناً برای ستمکاران عذابی دردناک است.)
2⃣ بیان این متن طوری است که گویا خداوند کریم معاذالله از روی بغض و کینه انسان را برای گمراه شدن و جهنمی شدن خلق کرده است!!! نخیر خداوند از طرفی رسول باطنی یعنی عقل را و از طرفی رسول ظاهری یعنی پیامبران را عطا کرده و نفس لوامه و وجدان را قرار داده همه اینها برای فریب نخوردن کافی نیست!
3⃣ اگر شیطان هم از اساس خلق نشده بود باز ارسال رسل واجب بود. چرا که انسان موجودی مختار است با غرایز و ابعاد مختلف و امیال و شهوات که با اراده خود میتواند هم راه هدایت را بپماید هم را شقاوت را…
«إِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّبِيلَ إِمَّا شَاكِرًا وَإِمَّا كَفُورًا»(آیه شریفه۳ سوره مبارکه انسان)
اقتضاء رشد و کمال انسان مختار در وجود صحنه ی خیر وشر است که بتواند با انتخاب آن کمال مطلوب خود را کسب کند و لازمه بودن این شرایط وجود عوامل اغواءگر و وسوسه انگیز است.که میشود همان شیطان و جنودش.
4⃣ چنین موجودی نیازمند دستگیری و شناخت راه از چاه است. و دقیقا عقل خود انسان حکم میکند که به راه سعادت و کمال خود واقف و آگاه نیست.
5⃣ اگر قرار بود خداوند موجودی خلق کند که امکان و اراده ای برای تخلف نداشته باشد اصلا انسانی خلق نمیشد چون فرشتگان بودند و میتوانست تمام موجوداتی که طبق غرایز عمل میکنند را هم خلق کند. پس پذیرش این سخن مساوی است با عدم خلق انسان.یعنی پیش فرض سوال از ریشه باطل است.
✍️ رمضان زاده